Het Gebouw en Justine

Eindelijk gevonden. En nog een heel mooie uitvoering ook: Justine van Bruno Nicolai, de tune van Het Gebouw. Hier wordt ik echt vrolijk van.

Op Youtube vond ik het volgende verhaal over het gebouw en het geeft mooi weer wat voor radio programma Het Gebouw was. Jammer dat een dergelijk programma niet meer bestaat. Tijdens het werk werd mijn hele dag gevuld met deze radiozending. De tune heb ik nu gevonden … op zoek naar meer …
Enkel Harmke Pijpers komt ik nog tegen op de radio bij BNR (overigens ook leuke radio voor in de auto).

In 1984 kreeg de VPRO de B-status en in de nieuwe radioprogrammering was deze langste wekelijkse informatieve marathonuitzending een nieuw element. Op 12 oktober van dat jaar werd de eerste uitzending van Het Gebouw uitgezonden. De uitzendingen waren eerst op Hilversum 2 en later op Radio 1 en Radio 5 te beluisteren. Het programma begon na het ANP-nieuws van zeven uur ‘s morgens en eindigde om 16.30 uur. De lengte van deze rechtstreekse radiouitzendingen van negen uur kon in die tijd als vernieuwend worden gezien. Het programma werd gemaakt door circa veertig presentatoren en journalisten.

De luisteraars werden door fictieve ruimten op de derde verdieping van een van de VPRO-villa’s aan de ‘s Gravelandseweg te Hilversum meegenomen en getrakteerd op actualiteiten, reportages, commentaren, columns, memo’s en interviews, maar ook op komische intermezzo’s. Het programma bevatte onderdelen als Het Marathoninterview en Standplaats NL, die later een zelfstandige plek in de radioprogrammering zouden vinden. Het satirische televisieprogramma Jiskefet kan beschouwd worden als een voortzetting van Borát, een element uit dit radioprogramma.

In 1993 werd de laatste aflevering uitgezonden.

Blog Bron: Weblog Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *