De Farizeeër en de Onnozelaar

Als een woord mij te binnen schiet bij een bepaalde situatie, dan wil ik altijd graag voor mijzelf weten of het terecht is dat het woord bij mij naar boven komt. Internet is dan een eenvoudig hulpmiddel.

De woorden die onlangs bij mij naar boven kwamen waren “farizeeër“. En het woord “onnozelaar“. De situatie doet er nu even niet toe.

Ik kon me herinneren van mijn Christelijke opvoeding en -onderwijs dat de farizeeërs niet van die heel prettige persoonlijkheden waren en dat Jezus ook niet echt enthousiast over hen was. Mensen die altijd met hun vingertje wijzen dat je iets niet goed doet en hoe het dan wel volgens hen zou moeten zijn. Echt die mensen waar je na verloop van tijd een erge hekel aan kunt krijgen, zonder dat je dit eigenlijk wilt.
Ze hebben volgens hun eigen idee dan wel gelijk maar dat wil nog niet zeggen dat je de vermoedelijke overtreder direct of indirect (via via) aan de schandpaal moet nagelen. En dat deden ze in de oude tijd dus wel, waaronder dus Jezus – ook niet zomaar iemand, volgens de huidige aanhangers.

Internet geeft mooie resultaten: Farizeeërs of Farizeeën:

[citaat van de website Phanuel – Het is mij niet bekend van wie de teksten op de site zijn maar ze kwamen mij bekend voor]
Wie kent ze niet – althans wie enigszins in de bijbel thuis is: de Farizeeën en schriftgeleerden, de schijnheilige, dogmatische, bekrompen, vijandige volksmenners, die er uiteindelijk zelfs toe kwamen om Jezus via slinkse manipulaties te (laten) vermoorden?

Jezus kende ze wel, die zwartgerokte moralisten. Had hij ze zelf niet uitgescholden voor ‘addergebroed’ en dergelijke meer? Had hij niet overduidelijk aangetoond dat ze zelf de kat in het donker knepen, terwijl ze het volk allerlei strenge bepalingen en voorschriften oplegden? Niet te vertrouwen, die lui, zoveel is wel duidelijk. En zelfs tot in onze tijd is het woord ‘farizeeër’ blijven bestaan als aanduiding voor een schijnheilig mens met een dubbele agenda, die in het geniep zijn eigen belangen veilig stelt.

‘Schriftgeleerde’ heeft die negatieve klank niet behouden, maar staat eerder gewoon voor een gortdroge, enigszins wereldvreemde theoreticus.

[en verder …]
Zoals de wetenschap heeft laten zien waren de Farizeeën niet anders dan gewoon een stel orthodoxe joden, die met name in Judea nogal veel invloed hadden en daar zelfs voor een groot deel het tempelbeleid bepaalden. Erg dogmatisch, erg thuis in de mozaïsche wet en vooral in de uiterst nauwkeurige toepassing daarvan. Waarschijnlijk waren het helemaal geen slechte of boosaardige mensen, integendeel. Ze hadden alleen maar een soort ideaal voor ogen: te leven zoals zij dachten dat Mozes het hun had voorgeschreven.

[en al laatste …]
De Farizeeën en schriftgeleerden zijn nog steeds onder ons, ze zijn in feite nooit uitgestorven. Het is niet zo moeilijk ze te herkennen: let alleen maar op ‘licht’, ‘liefde’, ‘Heer’ en dat soort uitlatingen, liefst met hoofdletters. Tien tegen een dat er dan weer eentje in de buurt is die Jezus zelf liever niet volgt. Betlehem is er nog altijd vol van.
[Een waarachtig verhaal. Leest snel weg … mooie tekst]
[http://www.phanuel.org/teroverweging/farizeeer.htm]

Maar ook de volgende sites gaven meer inzicht …
[http://www.christipedia.nl/Artikelen/F/Farizeeen]
[http://www.allaboutgod.com/dutch/jezus-en-de-farizeeers.htm]

En Onozelaar? Mijn gevoel was juist:

onnozelaar: naïeveling, domkop, dwaas, sufferd, sukkel onschuldige
[http://www.woorden-boek.nl/woord/onnozelaar]

onnozelaar: een persoon die handelt zonder notie.
[http://nl.wiktionary.org/wiki/onnozelaar]

ONNOZELAAR: 1) Achterlijke 2) Dwaas 3) Dommerik 4) Idioot 5) Idioot (zuidn.) 6) Kuiken 7) Oen 8) Onbenul 9) Onnozekere 10) Onnozele 11) Onnozohals 12) Persoonsbenaming 13) Rund 14) Schaapskop 15) Schapenkop 16) Simpeziel 17) Stommeling 18) Stommerd 19) Stommerik 20) Sukkel 21) Sul 22) Simpelaar 23) Schaap 24) …
[http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/ONNOZELAAR/1]

Eigenaardig dat het eerste gevoel vaak juist is wanneer woorden bij een bepaalde situatie opkomen

Blog Bron: Weblog Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *